Ads 468x60px

Saturday, May 20, 2017

Lit Up Your Life (Ep. 2)


Have a Support Community/Team

Selalu luangkan masa dengan orang yang peduli dan prihatin akan kau. Yang kau bebas nak kongsi cerita dari family dan kawan2 yang dipercaya.



Supplement:
-> Jangan skip makan (walau tak lapar, cuba bawa makan sarapan dan sekurang2nya makan nasi atau mee ke sekali sehari)
 -> Practice a healthy meal dan cuba minum kuantiti air putih yang mencukupi. (elakkan mee segera, junk food. Kalau fast food tu ok lagi sebab alternatif beli makanan tak masak sendiri. Dan cuba minum air putih yang mencukupi)
-> Cuba luangkan masa outdoor dan bersukan (pergi pantai ke, taman, dll)


Beberapa hari kepas, ada tengok kat tv kebetulan tengok kejap. Pasal kemurungan. Dalam bahasa inggerisnya depression la tu kan. Jadi yang saya dapat simpulkan ringkasan dari perkongsian mereka2 yang telah melalui situasi tu,..Diorang hadapi dengan...dekat dengan Allah, dan keluar rumah @ sibukkan diri. wallahu'alam bissawab. 

(up to here...I'm not sure if there's gonna be upcoming post of this theme. Kalau ada, adalah ye. fi amanillah. May Allah ease our matters allahumma amin amiin. )

wassalam...
Read More »

Friday, May 19, 2017

Lit Up Your Life (Ep. 1)

Bismillahirrahman nirraheem...

Assalamu'alaikum wmt.

Moga kali ni istiqomah menulis entri...Ok target readers kali ni untuk 1) mereka yang sedang mengalami depresi dan down mode. 2) Untuk yang nak adjust life reset button gitu.

Objektif? Setentunya a better life and way of thinking and inner peace. Mohon maaf ayat mix up yang penting moga bermanfaat dan saya akan usahakan cuba minimumkan penggunaan bahasa campur inggeris dan melayu, insyaAllah.

So...direct tak payah nak intro panjang sangat.

Kunci utama dan langkah pertama, 'Jaga hubungan dengan Allah' 

Kita tak kata hubungan baik dengan manusia tu tak penting. It's not that way. One step at a time, langkah demi langkah. Macam ada hadith tu 'ihfazillah, yahfazka' lebih kurang maksudnya bila kita jaga hubungan dengan Allah insyaAllah hal2 urusan kita akan dipermudahkan. Tak semestinya smooth setiap masa tapi walau ada rintangan ke apa, hati kita lapang dan tenang insyaAllah.

How...?

1) Dengan jaga solat
Cuba usahakan untuk lakukan tunai on time tak qadha dan awal waktu. Sebagai umat Islam kita tau solat tu tiang agama, solat tu wajib dan perkara pertama dihisab di akhirat nanti tapi...secara praktikal...So mungkin inilah hikmahnya Allah uji awak dengan depresi atau down tu sebab kalau life smooth lancar, naik dan terus naik tu, kalau Allah bagi awak macamtu awak akan makin lupa diri dan jauh, lalai dari Allah.

2) Zikir dan Al-Quran
Usahakan, biasakan baca Quran sebaik-baiknya awal pagi dan waktu malam beberapa muka surat atau even satu atau dua muka surat. Kalau sibuk sangat sekali sehari pun okey. Quran kan surat cintaNya dan cahaya di dunia, kubur dan akhirat (boleh baca doa khatam Al-Quran yang indah baitnya pasal penerang dan cahaya ni...)

Zikir tu apa2 je. Istighfar dan selawat pun dah okey. Sebolehnya kita ingatkan diri activate dari masa ke semasa, hati dan minda kita tak sunyi dari zikir. Macam connection signal internet kita suka bila tinggi kan. Ha...macamtu kita cuba hubungan dengan Allah. Lagi2 iman ni yazid wa yanqus- menaik dan berkurang, turun naik, dan syaitan akan selalu berusaha menyucuk kita dengan bisikan2 dan hasutan. 'Auzubillahi minnas-syaitonirrajeem. Moga Allah ArRahman lindungi dan kuatkan diri kita.

Oh lagi baik kalau kita tambah vitamin zikir ni dengan amalkan doa ma'surat (himpunan doa Rasulullah pagi dan petang) sekurang-kurangnya sekali sehari, baca selawat syifa, bismillah lima, selawat tafrijiyyah dan sebagainya. The closer we are to Allah, the benefits returns to each of us ourselves.

Supplement lain untuk episod kali ni,
->berharum-haruman (@pakai perfume tapi jangan berlebihan). Bagus untuk minda kita.
->Kemas rumah dan memasak (kemas tu kemas meja, bilik, mana2 ruang dalam rumah atau meja kerja kat ofis ke...dll)
->Kurangkan scroll media sosial. (takkan hampir siang malam asyik dengan fon kat tangan. spend time with something else)

InsyaAllah jumpa lagi episod2 akan datang. Fi amanillah...
Read More »

Sunday, April 9, 2017

Cornflake Lembab. Apa cer?

Assalamu'alaikum wmt.

Moga2 ni dikira ilmu walaupun sebenarnya lebih kepada coretan and note to myself.

Practise makes better. So keep doing...consistent~

Back to topic. Al-kisah...

The last time (end of Jan or early feb) I make honey cornflakes, its lembab sebab terlalu banyak butter. So...kali ni lesson learn la kononnya. But thennnnn end up...terlalu sedikit butter dia. Cornflake I jadi hitam huhu. Tutup api dan mula dari awal, masukkan mentega.

Pengajaran kak dhia hari ni. Kalau satu kotak biasa tu, mungkin..setengah buku butter atau kurang dari tu dah ok. Tadi...adjustment lari sikit. Asik tambah...terlebih sudah~ -.-

So? cornflake lembab tu (dek terlebih butter, jadi basah. rangup macam kebiasaan fresh out from box still tetap ada tapi...yelah..result macamtu membuatkan kurang daya tarikan.
so.. hakak dhia try a) oven b)tapis guna penapis

dua2 inisiatif di atas cubaan hakak kurang efektif. daripada membazir, silalah letak usaha promo bagi kat orang yang nak. untuk lebih senang, letak dalam cup. Jadi, senang ngap je per cup.

Apapun alhamdulillah 'ala kulli hal wa astaghfirullah min kulli zanbin.
Read More »

Tazkirah Santai

Tazkirah Corner....

Di Uji...

'Apakah manusia mengira bahwa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan "kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji?'
(Surah al-Ankabut:2)

'Kamu pasti akan diuji dengan hartamu dan dirimu. Dan pasti kamu akan mendengar banyak hal yang menyakitkan hati...'
(Surah Ali ‘Imran:186)

'Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang-orang yang sabar...'
(Surah Al Baqarah:155)


Bersabarlah...

'Dan mohonlah pertolongan(kepada Allah) dengan sabar dan solat....' (Surah Al Baqarah:45)

'Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu...'
(Surah Ali ‘Imran:200)

'Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...' (Surah Al Baqarah:286)

'....boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu lebih baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui'
(Surah Al Baqarah:216)


La Tahzan...

'Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati,sebab kamu paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang yang beriman'
(Surah Ali ‘Imran:139)

Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, (kerana kamu) menyuruh (berbuat) yang ma’ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah'
(Surah Ali ‘Imran 110)

'Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri maupun harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka......Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang besar'
(Surah At Taubah 111)


Never Give Up!!!(La Tai-a-su)

'....Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir'
(Surah Yusuf:87)

'..."Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal...'
(Surah At Taubah:129)

'Jika Allah menolong kamu, maka tak ada orang yang dapat mengalahkan kamu...' (Surah Ali ‘Imran:160)

Note (Reminder):


Ya Allah sesungguhnya kami berlindung denganMu daripada ilmu yang tidak memberi manfaat, hati yang tidak khusyuk, nafsu yang tidak pernah puas dan daripada doa yang tidak dimakbulkan. Amin Ya Rabbal 'alamin...

Ilmu yang baik perlu dimanfaatkan.
Baca+ fahami+ hayati+ praktikkan+amalkan.


"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."[Imam Ghazali]
 

Ahlan Wa Sahlan

Mohon maaf still under construction. Walau bagaimanapun, feel free to read any posts available here. Semoga ada manfaat...

Ahlan Wasahlan. Welcome~

Assalamu'alaikum...Ahlan wasahlan...Syukran wa jazakumullah khair atas kunjungan antum di sini. Moga bermanfaat. Ana hanya insan biasa, hamba Allah yang masih cuba berusaha memperbaiki diri untuk persiapan bekalan di akhirat kelak...

Akhir kalam, lets always make a du'a may all of us part of muslimeen, mu'miniin, solihiin, sobirin, muslihin, muhsinin, muttaqiin, & mumtazin fidunya wal akhirah wa ahlul Jannah. amin amin amin...

If you want to contact me, for the time being just leave a comment on any post on this post. In syaa Allah I will reply.

Sekian, Wassalam...
 
Blogger Templates